Dublin

Vind 8 leuke stedentrips inclusief vervoer

Stephan Kroos

Wij willen samen met jou een onvergetelijke stedentrip samenstellen. Zo verzorgd als je zelf wenst. Alleen hotel of met trein, bus, ferry, vliegtuig en leuke excursies! En alles tegen een scherpe prijs!

Stephan KroosGaSamen.nl Stedentrips

Handige tips voor Dublin

Praktische informatie

Een goede voorbereiding is het halve werk! Of je maar een dagje blijft of voor langere tijd Dublin bezoekt, het is altijd handig om meer te weten van je vakantiebestemming. Zo kom je in ieder geval niet voor onverwachte verrassingen te staan. Op welke dagen vieren de Ieren feest en wanneer zijn de winkels geopend? Ga voorbereid op reis met deze praktische info!

Snel informatie opzoeken

Alarmnummersomhoog

Hoewel je er natuurlijk nooit vanuit gaat, is het altijd handig de alarmnummers van het land waar je verblijft te weten. Ook in Ierland geldt het alarmnummer 112. Daarnaast kun je ook bellen naar 999.

Bijzonderhedenomhoog

Ierland was het eerste land ter wereld dat een algeheel rookverbod op de werkvloer toepaste. Dit gebeurde al in 2004. Vanaf die datum werd het ook verboden om te roken in bars, restaurants, clubs, kantoren, publieke gebouwen, bedrijfsauto's en taxi's en ook in een straal van 3 meter rondom deze plaatsen mag niet gerookt worden. Er kan een maximale boete van €3.000 opgelegd worden, waarna zelfs gevangenisstraf kan volgen. De laatste jaren is het zelfs verboden om te adverteren voor tabaksproducten. Daarnaast moeten deze producten in winkels uit het zicht worden bewaard. De prijs van sigaretten in Ierland ligt hoog. Een paradijs voor niet-rokers. Het is dan ook niet verwonderlijk dat Ierland door de EU is uitgeroepen tot het land dat haar werknemers het beste tegen tabaksrook beschermt. Tip: stop met roken of neem anders uw sigaretten van huis mee!

Feestdagenomhoog

De Ieren zijn een vrolijk volk, dat van gezelligheid en feesten houdt. Toch zijn er maar een beperkt aantal officiële feestdagen. Op deze dagen zijn veel winkels, banken en zelfs pubs gesloten, houdt hier dus rekening mee.

Nieuwjaarsdag
St. Patrick's Day
Goede Vrijdag (hoewel geen officiële feestdag zijn er op deze dag toch veel winkels en pubs gesloten)
Pasen (zondag en maandag)
May Day (jaarlijks - eerste maandag van mei)
June Holiday (jaarlijks - eerste maandag van juni)
August Holiday (jaarlijks - eerste maandag van augustus)
October Holiday (jaarlijks - laatste maandag van oktober)
Kerstmis (pubs zijn gesloten op deze dag)
St. Stephen’s Day

Klimaatomhoog

Ierland heeft een gematigd, mild zeeklimaat. De winters zijn er mild en de zomers nooit echt heel warm. 's Winters ligt de gemiddelde temperatuur rond de 6 graden en 's zomers rond de 16 graden. In juli en augustus is het ongeveer 18 uur licht en wordt het pas donker na 11 uur. Hoewel Ierland erom bekend staat dat het er vaak regent, ligt Dublin in de droogste zone van het land. De minste neerslag valt in het voorjaar, in mei en juni. De warmste maanden zijn juli en augustus. In deze periode is het weer het gunstigst om de stad te bezoeken. Verder is het nooit echt koud in Dublin en omdat we als Nederlanders best wat gewend zijn, kan Dublin het hele jaar door bezocht worden. Een absolute aanrader is natuurlijk de week van 17 maart - St. Patrick's Day. Heel Dublin viert feest. Wil je hierbij zijn, zorg dan dat je ruim vantevoren een hotel hebt geboekt.

Openingstijdenomhoog

De winkels in Dublin kennen nagenoeg dezelfde openingstijden als in Nederland. Van maandag t/m zaterdag: 09:00 - 18:00 en donderdag's tot 20:00. Ook op zondag zijn de winkels vaak geopend van 12:00 - 18:00.

Tijdzoneomhoog

Dublin loopt gelijk met de GMT. Nederland loopt altijd 1 uur vooruit op de GMT waardoor het in Dublin altijd 1 uur vroeger is dan in Nederland.

Valutaomhoog

In Ierland wordt net zoals in Nederland betaald met de Euro. Het enige verschil is dat in Ierland nog wel met 1 en 2 eurocenten betaald wordt. Geld kan op bijna elke hoek van de straat opgenomen (gepind) worden.

Vervoer

In het centrum

In de stad

In Dublin kun je gemakkelijk rondreizen per bus, DART (Dublin Area Rapid Transport), taxi of zelfs per fiets. De stad is niet heel erg groot, dus de beste manier om aan sightseeing te doen, is eigenlijk gewoon te voet. Verder is de bus het belangrijkste transportmiddel in Dublin. De bussen rijden van 06:00 tot 23:30 uur en in het weekend neemt de Nitelink het over. Deze rijdt elke 20 minuten van 00:30 tot 04:30 uur.

Er zijn veel verschillende kaartsoorten. Deze worden o.a. verkocht bij de Dublin Bus Information Office bij 59 Upper O'Connell Street. Daarnaast is er een Bus Desk in het Tourism Center in Suffolk Street, Dublin 2. 

DART (Dublin Area Rapid Transport) is het treinverkeer buiten het centrum van Dublin om. Deze rijdt tussen Malahide en het noordelijkste puntje van de oostkust en tussen Greystones en het zuiden. Op één van de 25 stations is informatie over de vertrektijden en kaartverkoop te vinden.

Er rijdt ook een tram door Dublin, Luas genaamd. Dit is ook een prima manier van vervoer. Luas rijdt vaak en snel. Er is een rode lijn en een groene lijn die niet met elkaar verbonden zijn.

Vliegtuig

Per vliegtuig

De vlucht van Amsterdam naar Dublin duurt iets meer dan een uur. Doordat het in Dublin een uur vroeger is, kom je dus ongeveer op dezelfde tijd aan als je vertrok. Dublin International Airport ligt slechts 12 kilometer van het stadscentrum af en is perfect met elkaar verbonden middels taxi's en bussen.

Luchthaven naar centrum

Van de luchthaven naar het centrum

Buiten de aankomsthallen bevinden zich de taxi's. Er zijn ook verschillende buslijnen die de luchthaven met het centrum verbinden. De reguliere bussen vertrekken in het centrum bij Eden Quay aan de rivier de Liffey (handig voor de terugreis). Dit zijn nummer 41/41A/41B en 41C. Bij de luchthaven vertrekken ze direct naast de terminal. Deze bussen doen er ca. 45 minuten over. Bus 16A rijdt naar Rathfarnham via het centrum. Ook bus 230 rijdt via Malahide en Portmarnock naar de luchthaven.

Wijken

dublin castle

City Centre

Het gebied rondom Temple Bar loopt vloeiend over in het historische hart van de stad. Dublin Castle is de voormalige zetel van de Britse vorsten en thuisbasis van de Onderkoningen van Ierland. Met zijn prachtig versierde dinerzaal, kristallen kandelaars en indrukwekkende Raadszalen, vormt het Kasteel nog steeds en krachtig symbool voor de koloniale Britse aanwezigheid. Zelfs nu het Kasteel is ingewijd aan de president van Ierland. Wat je ook in het kasteel vindt, zijn het Crypt Theater en het prachtige Chester Beatty Library, een van 's wereld grootste schatten aan Islamitische en Oriëntaalse kunst. Aan de rand van het Kasteel vind je de recentelijk gerenoveerde City Hall. Dit mooie complex met koepel (oorspronkelijk opgericht in de 18de eeuw voor het huis van Royal Exchange) is een van de mooiste en indrukwekkende ruimtes van de stad. Dublin Castle en de twee middeleeuwse kathedralen van St. Patrick en Christchurch, behoren tot de oudste en opmerkelijkste gebouwen in Dublin. Weggestopt achter St. Patrick's ligt de volmaakte Marsh's Library, gelegen tussen formele tuinen en huizen in een prachtig villa van Queen Anne. Het interieur van deze bibliotheek is minstens zo indrukwekkend: je vindt hier een kooi waarin leerlingen opgesloten werden als de meest kostbare eigendommen van de bibliotheek geraadpleegd werden. Marsh's is een van Dublin's verstopte juweeltjes en kent een uitgebreide collectie aan manuscripten en originele en eerste exemplaren. Ook vind je hier Turkse, Hebreeuwse en Arabische oplages.

merrion square

Georgian Dublin

De elegante charme van zuidoost Dublin staat als een testament voor het Georgische, stedelijke ontwerp van deze wijk. Tussen de drommen toeristen ligt Merrion Square, compleet met prachtige centrale tuinen en een wonderbaarlijk kamp ter nagedachtenis aan Oscar Wilde, wie tijdens zijn jeugd op dit plein heeft gewoond. Andere oud-leerlingen van dit plein zijn W.B. Yeats, Joseph Sheridan Le Fanu en de grote bevrijder hemzelf: Daniel O'Connell.

Recentelijk heeft de Britse Ambassade de oostkant van het Merrion Square bezet totdat het tot de grond aan afbrandde in 1972. Het nabijgelegen Fitzwilliam Square is veel smaller en intiemer en is een van de best behouden pleinen uit de tijd van Koning George V.

IMMA

Kilmainham

De grootste attractie in dit western district is zonder twijfel Kilmainham Gaol. De leiders van de opstand uit 1916 zijn hier geëxecuteerd, waardoor het Ierse publiek radicaliseerde. Zij duidden zo het einde van de Britse bestuur in Dublin aan.

In Kilmainham vind je ook het Irish Museum of Modern Art, welke is geopend in 1991. In slechts 10 jaar is dit museum een belangrijke factor geworden onder de culturele instituties in Ierland. IMMA was gevestigd in het voormalige Royal Hospital, bebouwd in 1684 als tehuis voor gepensioneerde soldaten.

Het museum bevat ook de prachtig gerenoveerde kapel en een prettige barokke formele tuin. Vlakbij vind je tevens de Guiness Hop Store, een eerbetoon aan Ierland's grootste en best genoten export.

The Liberties

Liberties

Deze wijk heeft zijn naam te danken aan de dagen als een tolvrij gebied. Brick Lane en Francis Street bieden je een indrukwekkend aantal antiekshops en de kleurrijke Mother Redcap's markt.

O'Connell Street

O'Connell Street

Het hart van Dublin's stadscentrum is treurig genoeg verwaarloost in de afgelopen jaren, maar lijkt nu klaar te zijn voor een heropleving. De grote, driedelige boulevard heeft geleden onder de komst van fast food ketens en recentelijk ook een seksshop. Ambitieuze plannen zijn echter in opkomst om zo deze boulevard weer om te toveren tot de Main Street van Dublin. Dit zou niet al te moeilijk moeten zijn, want alle grote instituties zijn nog steeds aan O'Connell Street gevestigd: the Gresham Hotel, Clery's warenhuis, Eason's bookshop en het Gate Theatre. O'Connell Street is tevens de thuisbasis van Dublin's sterkste symbool: de General Post Office (GPO). In 1916 diende de GPO als hoofdkwartier voor de Paas Opstand en de aftreding van de Ierse Republiek. Het gebouw bevat nog steeds tekenen van het geweld van deze dagen. Andere erg interessante gedeeltes van deze wijk zijn het Georgian Parnell Square, het Dublin Writers Museum en Hugh Lane Municipal Museum of Art. Wat ook nog in de buurt ligt, is het elegante James Joyce Centre, welke gevestigd is in een mooi Georgisch herenhuis.

sandymount

Sandymount

Ten zuiden van Liffey volgen de welvarende buitenwijken het spoor richting Dun Laoghaire en verder. De brede stranden bij Sandymount strekken zich nog kilometers uit en de havenmuren bij Dun Laoghaire vormen een mooi staaltje 19e-eeuwse techniek. Deze plekken vormen dan ook de ideale uitvalsbasis voor de lokale bevolking op zoek naar rust en ontspanning. De totale tocht duurt 20 minuten heen en 20 minuten terug.

Iets verder vind je het mooie dorpje Dalkey, een erkend stukje erfgoed en een ware magneet voor de welgestelde en beroemde persoonlijkheden. Als je geluk hebt, spot je hier U2, Enya, Lisa Stansfield en nog vele anderen.

StStephens Green

St Stephens Green

Een paar minuten lopen naar het westen brengt je naar een open ruimte, genaamd St Stephen's Green. Dit gedeelte vormt zonder twijfel het middenstuk van het indrukwekkende 18de-eeuwse stadsontwerp van Dublin.Veel opmerkelijke gebouwen omringen 'the Green', waaronder het Royal College of Surgeons, welke nog steeds is gebrandmerkt met kogels die afkomstig zijn van de Easter Rising uit 1916.

Ook Shelbourne vind je rondom 'the Green', dit is een van Dublin's chicste hotels en nog steeds de beste plek in de stad om aan het eind van de middag een kopje koffie of thee te drinken. Newman House, twee stadshuizen uit de tijd van Koning George V, is gevestigd aan de zuidzijde van 'the Green' en waren de oorspronkelijke thuisbasis van de University College Dublin. Deze zijn recentelijk gerenoveerd met een prachtig resultaat en de binnenste decoraties kunnen in al hun pracht en praal bewonderd worden.

In de centraal gelegen tuinen van 'the Green' vind je een meer en vele standbeelden, waaronder eerbetonen aan Yeats en Countess Marcievicz. Het beeld van Wolfe Tone in de zuidwest hoek van 'the Green' is opgeblazen door loyalistische terroristen in 1979. Gelukkig werd zijn hoofd ontdekt door het Shelbourne hotel en werd het beeld gereconstrueerd.

Grafton Street loopt naar de noordoost hoek van 'the Green' en is het paradijs voor de doorgewinterde winkelgekken. Vergeet in je koopbui niet langs de volgende bezienswaardigheden te gaan: National Gallery, National Museum of Leinster House, de thuisbasis van het Ierse parlement (Dail Eireann)

Dublin Temple Bar

Temple Bar

Een doolhof van weggetjes van keien die kronkelig doorlopen tot ze alle hoeken en gaten van deze wijk gehad hebben. Tussen Dame Street en Liffey is dit toch nog Dublin's meest goed bewandelbare hellende wijk. In 1980 stond deze wijk op de planning om vernietigd te worden en plaats te maken voor een groot busstation. Gelukkig is de wijk op het laatste moment van zijn ondergang gered en werd het brandpunt van Dublin's stedelijke vernieuwingsschema gedurende de jaren '90. Elke wending zorgde ervoor dat er meer aparte winkels en hippe kunstcentra kwamen. Met opnamestudio's voor muziek en televisie, vind je bij het Irish Film Centre het culturele hart van Dublin. Als de nacht valt, veranderd de Temple Bar en omgeving spontaan in een magneet voor zowel toeristen als de lokale bevolking om lekker te ontspannen. Hier, boven de voormalige vestiging van de Vikingen, vind je mensenmassa's op zoek naar de echte 'pub culture' of een van de andere barretjes en cafeetjes die nog steeds in aantal groeien.